Internationell utställning Tromsö

Även söndagens morgon blir tidig, men var gör det när omgivningen är slående vacker.
 
 
 
 
Visst är vi långt hemifrån, det känns ändå som vi är betydligt längre bort än Norge.
 
 
Nu hör förvisso Tromsö till den arktiska zonen. Fågelvägen ligger Tromsö ca
30 mil norr om den norra polcirkeln. Ändå är det bara vårt närmaste grannland vi befinner oss i.
 
 
Det slår mig att vattenytan ofta är ganska lugn här. Flera gånger ligger havet som en spegel mellan fjällen. Antagligen ger fjällen lä. Ett hav brukar annars aldrig varit kav lugnt, alltid brukar mer eller mindre stora vågor svepa över vattenytan.
 
 
Det har varit en lugn natt på campingen även om regnet har smattrat mot tältduken. När vi stiger upp har det slutat regna.
 
 
Det har kommit fler gäster under natten. Flera av dem med hundar, med allra största sannolikhet ska även de tillbaka till utställningen. Campingen är ändå långt ifrån full. Den utsikt som vi fick på den här campingen slår med hästlängder alternativet att bo precis intill utställningen. Dessutom är det skönt att komma bort från all trängsel som är precis intill och på utställningen. Det är skönt och lugnare även för hundarna. Vi är måna om att få en bra parkering vilket gör att vi vill vara på plats i god tid, trots att vi ska in absolut sist i ringen. Så vi lämnar den vackra campingen i god tid så vi är på plats innan utställningen öppnar.
 
 
En som däremot ska in först i ringen är Angelica. Hon har förutom sina siberian husky också en teuveren. Angelica har kört från Gällivare och kommit fram under natten. Hennes fina tik behöver ett stort cert till för att bli Norsk utställningschampion. Vi står vid ringen och håller tummarna. Tyvärr räcker det inte idag. Utan de slutar med exellent. Angelica håller oss sällskap resten av dagen. Det är jättetrevligt. Angelica kommer ursprungligen från Stockholm. Vi har förstås massor att prata om då vi kände varandra redan innan Angelica flyttade upp. Hon har faktiskt också en halvsyster till mina "Svartbusar", de har samma pappa Luis Amaroc of Too-Cha-Tes.
 
Vid ringen sitter en tidsangivelse ungefär när vi ska in i ringen. Den ska visa sig vara väldigt optimistisk. Vi får vänta ett par timmar till. Det blir en ganska seg väntan men till slut är det äntligen dags.
 
Det är totalt 18 siberian husky anmälda, men alla dyker inte upp. Det är bara tre hanar anmälda och där dyker faktiskt alla upp. Den första hanen i unghundsklass får CK, Heavy som blev BIR igår får CK även idag sedan är det Io i championklass. Hanarna före Io har betydligt mer päls. Lilla Io är väldigt urfälld. Io tycker om att vara med. Betongunderlaget bekymrar honom inte alls. Han flyter på som vanligt i ringen och visar sig fint.
 
Io Foto: Victoria Ryytty
 
Jag hör inte vad domaren säger i tältet men tycker mig ana något om pälsen. Visst är det en chansning att åka så långt med en hund utan päls, men vi ställer förstås när vi ändå är på plats. Dessutom är vi redan så nöjda med allt vackert vi sett så att även om resultatet inte skulle bli bra kommer vi att vara nöjda med vår resa.
 
Trots sin fattiga päls lyckas även Io få CK. Så är det konkurrans. Jag kan tänka mig att Heavy som också rör sig bra kan ha ganska goda chanser. Domaren plockar däremot upp Io till första platsen väldigt fort. Io blir bästa hane då "han rör sig absolut bäst av de tre" enligt domaren. Tänk att lilla Io utan päls lyckas knipa certet och cacibet. I och med detta blir han också norsk utställningschampion.
 
Tikarna är betydligt fler än hanarna även om flera av dem inte dyker upp. Fina Frosta lyckas idag vinna öppenklassen och dessutom få ett CK. Angelica som är kvar kan hjälpa mig att hålla Io när jag ska in med Molly. I championklassen är det tre tikar. Molly är lite störd av underlaget, ringen är dessutom väldigt liten. Jag tycker ändå Molly uppför sig väldigt bra. Alla de tre championtikarna får excellent. I konkurransen åker Molly ganska fort upp till första platsen. Molly vinner klassen och alla de tre championtikarna får CK.
 
Molly Foto: Victoria Ryytty
 
Så är det dags för bästa tikklass. Det är många tikar som går in i konkurransen. Molly och championtiken som kom tvåa plockas åt sidan nästan direkt. Domaren selekterar bland de andra. Till slut är det bara fyra kvar. Frosta står också kvar. Jag har haft en känsla av att det kan gå väldigt bra för Frosta idag. Hon är en fin tik som rör sig väldigt bra. Molly som snart blir 10 år är helt klart fin, men det är tuff konkurrans. Jag tycker dessutom inte att jag riktigt får fram Mollys rörelser. Domaren plockar upp Molly först och sedan den andra championtiken. Sedan får vi springa mot varandra. Nu gäller det att visa Molly så att hon får stå kvar på sin första plats. Där slutar det också, Molly vinner tikklassen. Även Molly får cert och cacib, så helt plöstligt har jag två norska utställningschampion. Vilken dag! Frosta kommer trea med reserv-cert, grattis Sofia!
 
Så är det BIR och BIM. Sofia hjälper mig att visa Molly. Här borde väl ändå Molly i full päls vinna som stått sig så bra i den tuffa konkurransen i tikklassen. Jag blir därför överraskad när domare sträcker fram den röd/gula rosetten till Io. Han säger att Io inte alls är i pälskondition för finalringen men han rör sig otvivelaktigt bäst. Jag tycker att det är otroligt roligt med en domare som först och främst tänker funktion.
 
Io BIR och Molly BIM, domare Jesper Andersson. Foto: Victoria Ryytty
 
 
Visst är den fin den här bilden när Io och Jesper tittar på varandra. Bakgrunden med fjällen är väldigt fin. Foto: Victoria Ryytty
 

Stort tack Victoria för de fina bilderna. Tack Sofia och Angelica för hjälp med vovvarna.
 
 

Kommentarer
Postat av: Sofia

Tack själv! Hade inte alls varit lika kul att åka hela vägen själv.
Angelicas Soti blev 2 btkl med R-cert & R-cacib.

Svar: Tack! Det hade varit väldigt lååångt att åka själv.
snowstreams.blogg.se

2013-06-22 @ 23:39:33
URL: http://www.123minsida.se/aslakkgardens
Postat av: Malin Sundin (@ylajarvis)

GRATTIS!! Välförtjänt :)

(ps. bara tre huskys anmälda till Alfta & alla är Ylajärvar...)

Svar: Tack! Då håller jag tummarna för dig i Alfta. :)
snowstreams.blogg.se

2013-06-24 @ 15:57:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0